Info general

Gelana, Etiopia. Noua campioană olimpică

Nou record olimpic la Londra în proba de maraton feminin. Pe o vreme ploioasă și pe un traseu deloc prielnic (sinuos, cu multe curbe strânse, suprafață dură), etiopianca Tiki Gelana a reușit să câștige medalia de aur cu timpul de 2h:23min:07 sec, ceea ce înseamnă cu șapte secunde mai bine decât precedenta cea mai bună performanță olimpică.

Victoria lui Gelana este o surpriză și nu prea. Aflată în grupul celor șase sportive cu performanțe de sub 2h:20min care au luat startul la Londra, Gelana avea drept cea mai bună performanță personală un 2h:18min:58sec, realizat la Rotterdam în acest an.

Etiopianca în vârstă de 25 de ani (e născută pe 22 otombrie 1987) a făcut o cursă tactică, menținându-se tot timpul în plutonul fruntaș și sprintând decisiv pe ultimul kilometru.

Ea a fost urmată de o altă sportivă africană, respectiv Priscah Jeptoo (Kenya, PB: 2h:20min:14 sec), care a reușit un timp de 2h:23min:12sec. Marea surpriză avea însă să fie realizată de rusoaica Tatiana Petrova Arhipova, care a prins ultima treaptă a podiumului (cu 2h:23min:29sec), reușind să o depășească pe marea favorită a cursei, kenyanca Mary Keitany.

Reprezentantele României, Constantina Diță (campioană olimpică, Beijing 2008) și Lidia Șimon (vicecampioană olimpică, Sidney, 2000), au avut o comportare onorabilă. Șimon a ocupat locul 45, cu un timp de 2h:32min:46 sec (cel mai bun timp al sezonului pentru ea) în timp ce Diță s-a clasat pe locul 86, cu timpul de 2h:41min:34sec.

Una peste alta, finala olimpică a fost o cursă nu extrem de spectaculoasă, desfășurată într-un ritm mediu, care a ținut cont de condițiile nefavorabile de desfășurare. Au lipsit momentele spectaculoase, asta deoarece s-a mers mult timp în pluton compact, abia pe la jumătatea cursei desprinzându-se grupul sportivelor africane, care ulterior s-a răsfirat.

După cum am mai spus, marea-marea surpriză este apariția Tatianei Petrova, o sportivă care aleargă maraton abia din 2009 și care nu are nicio performanță anterioară notabilă (în 2009 a câștigat maratonul de la Los Angeles, iar anul trecut s-a clasat a treia la Tokyo. Înainte de Londra, cea mai bună performanță anterioară a sa fusese 2h:25min:01sec).

Cam atât pe moment.

Comments

comments

>
Previous post

Duminică suntem toți maratoniști de canapea!

Next post

Run. Midnight Run

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *