luni, noiembrie 25 2024

Chiar nu mai țin minte cu ce fel de încălțări am alergat primul meu maraton. Nu pot uita însă usturimea din talpă și nici bășicile de după cursă.

Oricum, la începutul anilor ‘90 în România nu aveai prea multe opțiuni: prin magazinele de încălțăminte (nu, nu erau de exclusiv de sport!) găseai fie teniși chinezești, fie niște „adidași“ dintr-un soi de mușama, vîndută pe post de piele. Erau, printre altele, celebrii “Abibas“, făcături ordinare după o marcă mult mai cunoscută. 

E drept că în aceeași perioadă au apărut și adidașii Torsion, care au făcut carieră, dar dintr-un motiv aparte. Nu erau ei pentru alergare, dar oricum reclama la acest produs – difuzată intens mai ales în timpul unui campionat mondial de fotbal – era una spectaculoasă pentru acele vremuri și se baza pe sloganul “Dacă vrei, poți!“.

Mesajul de atunci a devenit tot atît de popular precum variantele din zilele noastre: “Laser, frate” sau “Doreleeee”. Notorietatea a fost speculată și de presa satirică, care a lansat titluri precum: “Alungați monotonia și fugiți din România! Adidas Torsion” sau  “Adidas Torsion, se mișcă natural și se rupe lateral“.

Abia către mijlocul anilor 2000 încălțările de alergare au început să devină mai ușor de găsit, devenind (aproape) un produs de masă. Au contat, evident, intrarea pe piață a unor cunoscute magazine de produse sportive ca și interesul tot mai mare pentru alergare.

Nu pot spune că sunt un bun cunoscător al diferitelor modele de încălțări de alergare, însă acord atenție acestui aspect. Știu că e foarte important să ai „adidași“ potriviți (atît tipului de călcătură cît și diferitelor tipuri de alergare), comozi, stabili etc.

Evident, nu mă pot compara cu Imelda Marcos sau alte celebre colecționare de pantofi (e drept că nu de alergare!), dar pot spune că totuși pînă acum am alergat în mai multe tipuri de încălțări:
– pe șosea: Asics, Adidas, Brooks, Mizuno
– pe pistă: Adidas
– trail running: Vasque, Salomon, Mizuno.

Unele modele mi-au plăcut mai mult, altele mai puțin. Am încercat să le văd avantajele sau defectele, să văd în ce măsură mi se potrivesc cu adevărat. Unele mărci mi-au devenit favorite și le-am rămas fidel.

Recent, însă, am văzut pentru prima dată modelul BIOM A, de la producătorul danez de încălțăminte ECCO. Pare cu totul altceva. Sunt cîteva lucruri care, după părerea mea, diferențiază aceste încălțări față de cele existente pe piața din România.

Întîi de toate, partea superioară este din piele. Conform producătorilor, este piele de iac, prelucrată manual. Și acest model are, desigur, porțiuni respirabile, însă nu mai este clasica pînză de plastic, cu striații sau găurele, ci orificii de diferite dimensiuni, în piele.

Apoi, modelul fiind destinat alergătorilor profesioniști (cu cel puțin 3-4 antrenamente pe săptămînă) a fost realizat încercînd să reproducă piciorul uman și implicit să permită o mișcare (cît mai) naturală. În general, acest lucru este spus acum de mai toți producătorii de încălțări de alergare, dar personal pot spune că modelul „îmbracă“ foarte bine piciorul.

Nu în cele din urmă, Ecco Biom A are un design modern, este ușor (305 grame), dar în schimb are un preț care e sensibil peste medie.

După aproape o săptămînă de antrenamente cu Ecco Biom A o să încerc să ofer, în curînd, și cîteva impresii despre cum se comportă aceștia în condiții reale, în alergare. 

Și un video de prezentare a diferitelor modele de la Ecco.

 

Comments

comments

Previous

Uneori se întîmplă și așa...

Next

Nou record pe Everest. Și unele pericole

4 comments

  1. Ca sa ma bag in discutie…nu sunt un fin cunoscator, dar sunt un exigent utilizator. Din punctul meu de vedere, strict personal, parte superioara de piele … fie ea si de iac…no way… Nu ma incanta nici faptul ca nu prea vad protectie la ei…iar ca si greutate …. pentru un pantof de alergare de sosea fara cine stie ce protectie 305 g inseamna destul de mult.

    In schimb imaginile din reclama sunt nice 🙂

  2. 305 g este foarte mult pentru un adidas de sosea, fie el si cu protectie, pas asics nimbus are 300+ si mi se pare foarte greu e un adidas strict pentru antrenament sa nu iti paradesti picioarele daca bagi multi multi km. cu 300g in picior alegi poate! deci poate! la marathon montan. cu un asics trabco pentru ca au mare stabilitate…

    Iar parerea mea personala despre produsele celor de la ECCO este ca nu prea inspira incredere.
    Piele? pai ai idee ce se intampla daca te uzi in adidasii aia din piele… o sa le duci dorul tenesilor chinezesti aia din panza….

  3. E mai bun de piele decat aia chinezesti caci cand scoti piciorul din ei trebuie sa iei masca de gaze ca se ofileste tot

  4. Adidasii prezentati par de cea mai inalta calitate, as vrea sa-mi cumpar o pereche si sa-i testez la alergat. Preturile la care sunt disponibili acesti adidasi sunt foarte convenabile. Chiar daca ar fi mai scumpi, sunt de parere ca mai bine dam mai multi bani pe ei decat sa cumperi o pereche de adidasi ieftini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also