marți, mai 28 2024

Probabil nu ați reținut numele sud-africanului Wayde van Niekerk. Nu e un nume ușor nici de memorat, nici de pronunțat. El a avut momentul său de glorie în această vară, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, cînd a cîștigat – surprinzător, la prima vedere – proba de 400 de metri.

La începutul acestei săptămîni, van Niekerk a fost desemnat cel mai bun atlet participant la JO, luînd fața, din nou surprinzător, unor sportivi mult, mult mai cunoscuți sau mai galonați (să pomenim doar de Usain Bolt).

Dar ce îl face pe sud-africanul de 24 de ani atît de special? Întîi de toate, el e primul atlet din istorie care a alergat suta de metri în sub 10sec, 200 metri sub 20sec și 400 de metri sub 44sec. La Rio a bătut un record mondial care părea intangibil (deținut de mai bine de 17 ani de Michael Johnson) alergînd 400 metri într-un aparent neverosimil 43sec.03sutimi (cu 15sutimi mai repede decît precedentul record).

Dar gata cu recordurile, căci am promis o poveste cu un antrenor bătrîn. Așadar, să spunem că van Niekerk e antrenat de către o ”bunicuță” în vîrstă de 74 de ani, Ans Botha.

t

Tannie Ans, așa cum este cunoscută aceasta – Tannie însemnînd mătușică în limba Afrikaans – e considerată principala responsabilă pentru rezultatele spectaculoase ale elevului său, cu care lucrează din 2012. Ea a fost cea care, văzînd cît de des se accidentează, i-a spus să schimbe proba alergată și să se focuseze concentreze pe 400m. Ea i-a întocmit planuri de antrenament speciale, care să îi pună în evidență calitățile.

Dar dincolo de partea fizică, ea e cea care a fost atentă la pregătirea mentală. ”Să vii cu cinci minute înainte de începerea antrenamentelor înseamnă pentru Tannie Ans să întîrzii ,” spune van Niekerk, care apreciază la antrenoarea sa faptul că combină disciplina strictă cu o atitudine grijulie, de mamă.

”Îmi iubesc foarte mult toți elevii cu care lucrez, dar asta nu înseamnă că nu sunt strictă. Putem rîde la antrenamente, dar cînd e vorba de muncit, muncim din greu,” spune la rîndul său Ans Botha.

Tannie Ans are în spate 50 de ani de antrenorat, fiind la rîndul său o sprinteră în tinerețe.

”E o femeie extraordinară . Ea a jucat un rol esențial în ce privește omul care sunt eu azi, m-a făcut să fiu disciplinat și concentrat pe ceea ce am de făcut și ceea ce vreau să devin. Îi sunt recunoscător pentru că a reușit să mă împingă astfel încît să îmi ating limitele,” au fost cuvintele rostite de Wayde van Niekerk la puțin timp după triumful de la Rio.

Altfel, Tannie Ans e decisă să continue să muncească. ”Nu ești niciodată prea bătrîn pentru a învăța lucruri noi. Încă îmi place să antrenez, încă îmi iubesc elevii. De ce să mă opresc? Ce să fac, să stau pe un scaun și să mă uit la degetele de la mîini?”.

Foto: Twitter

Comments

comments

Previous

Cum am devenit și mai ecologist!

Next

Pentru protecția articulațiilor și oaselor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also