Pe două sau pe patru picioare?
Acum 32 de ani, totul a pornit de la un pariu, la o bere. Câţiva prieteni – interesaţi, printre alte, să găsească metode de a atrage turişti – au vrut să vadă cine este mai rapid: omul sau calul?
De atunci, în mica localitate galeză cu nume imposibil, Llanwrtyd Wells, se organizează o competiţie pe distanţa de 35 de km în care se înfruntă alergători pe două picioare şi… patrupezi.
Cursa este una tehnică, presupunând traversarea unor porţiuni de teren accidentat, adesea noroios, cursuri de apă, dealuri, ceea ce e o reală provocare atât pentru om cât şi pentru cal, relatează Running Magazine.
În istoria de mai bine de trei decenii a competiţiei, oamenii au câştigat doar de două ori şi asta pentru că au dat dovadă de mai multă rezistenţă (şi nu viteză) pe o vreme călduroasă. Din anul 2008 este permisă şi înscrierea unor echipe de patru oameni (a fost prezent chiar şi un alergător kenyan de top), acestea reuşind uneori să întreacă patrupedele.
În rest, dominaţia calului în alergare este clară. Spre comparaţie, câştigătorul uman de anul trecut a fost Charlie Pearson cu un timp de 2h:25min:45sec, în timp ce calul Sly Dai a terminat cu un avans comfortabil, în 2h:08min:37sec. Cursa de anul acesta s-a desfăşurat pe 9 iunie.
Există o lungă tradiţie a întrecerilor în alergare om-cal. Printre numele celebre de atleţi care au participat la astfel de competiţii-spectacol este şi sprinterul american (multiplu medaliat olimpic) Jesse Owens care a reuşit să treacă primul linia de finiş, pe o distanţă scurtă însă, profitând de faptul că sunetul de start al pistolului a speriat calul.
In SUA exista o cursa de 80Km in care alergatorii concureaza impotriva cailor. Man against horse. http://managainsthorse.net/
Multumesc Marius pentru informatie.
Am mentionat cursa din Tara Galilor in primul rand pentru ca se desfasura in ziua in care am publicat stirea.