luni, noiembrie 25 2024
Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism, IAAF, a decis să își modifice denumirea, ca parte a politicii sale de acomodare la vremurile actuale

IAAF, ca organism care a încercat să reglementeze activitatea atletică la nivel mondial, a fost înființată în 1912. Atunci, numele său oficial a fost International Amateur Athletic Federation, accentul căzând – după cum se vede chiar în titlu – pe faptul că atleții sunt sportivi amatori.

O schimbare, în ton cu vremurile, are loc în 2001, când IAAF desemnează International Association of Athletics Federation, ceea ce arată că de acum sportul intră sub zodia profesionalismului. De fapt, performanța sportivă avea să fie ”guvernată” de succes, profit, marketing.

Din octombrie anul acesta IAAF se va denumi World Athletics, s-a decis pe 10 iunie, în cadrul unui consiliu desfășurat la Monaco. E o schimbare care se încadrează în noua paradigmă a sportului, centrată pe ideea că performer nu mai e doar cel care obține cel mai bun rezultat, ci cel care are și capacitatea de a se apropia de (cât mai mulți) oameni, de a avea (cât mai multă) expunere publică.

Totodată, s-a decis modificarea siglei IAAF.

 

”Decizia [de schimbare a numelui și siglei – n.e.] se bazează pe programul de restructurare şi reformă a guvernării atletismului din ultimii patru ani, dorindu-ne să prezentăm o faţă modernă, mai creativă şi mai pozitivă pentru sport. Noua denumire are ca scop să facă sportul mai accesibil pentru public şi să ofere instanţei mondiale posibilitatea unei comunicări mai clare a misiunii sale. Sperăm ca tot mai mulţi tineri să practice atletismul”, a spus președintele IAAF, Sir Sebastian Coe (pentru tineri: Coe este unul dintre foștii mari semifondiști ai anilor 80 – n.e.).

Totodată, IAAF a decis menţinerea suspendării Rusiei ca urmare a scandalului de dopaj şi corupţie în care au fost implicaţi sportivii acestei ţări. IAAF este ultima instanţă sportivă care menţine suspendarea Rusiei, deja reintegrată de Comitetul internaţional olimpic (CIO) şi de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA).

Aici aveți informații despre cum și alergarea montană se schimbă, integrându-se în noua paradigmă a sportului atletic.

Comments

comments

Previous

Primii trei kilometri

Next

Cum au apărut sporturile antice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also