Bekele. Berlin. Ce cursă…
Etiopianul Kenenisa Bekele a cîștigat maratonul de la Berlin, cu un timp de doar două secunde peste recordul mondial
Cînd, anul trecut, kenyanul Eliud Kipchoge stabilea un aparent ireal record mondial de 2h:01min:39sec, s-a crezut că acesta va rezista mult timp de acum înainte.
Numai că, în ultima duminică din septembrie tot pe acest extrem de rapid traseu al maratonului de la Berlin, era să se întîmple… incredibilul.
Linia de start la Berlin nu mai include, parcă, atît de multe nume mari ca de obicei, asta în condițiile în care tot acum au loc și Mondialele de atletism (dar ce se întîmplă la Doha e mai mult o poveste tristă) iar Kipchoge se păstrează pentru propria sa cursă, de luna viitoare, cînd va încerca să coboare sub 2h.
Așadar, la Berlin, printre mulții ”lupi tineri” din Africa de est care încearcă să își facă un nume în atletism, se află și etiopianul Kenenisa Bekele. Are 37 de ani și nu puțini spun că se află la sfîrșitul unei cariere prodigioase, încununată de nenumărate medalii și recorduri. Le vom enumera mai jos.
Kenenisa Bekele revine la Berlin, unde a cîștigat în 2016 (atunci, cu un timp de 2h:03min:03sec, la 6 sec de recordul mondial al momentului) și după doi ani (2017 și 2018) marcați mai mult de curse ratate și evenimente neplăcute, respectiv accidentări.
Se pornește foarte tare în cursa de la Berlin. Un grup compact de alergători trece borna km5 în 14min:24sec, exact timpul lui Kipchoge din momentul în care a făcut record mondial. Cursa devine și mai rapidă. La km 10, același grup format din cinci est-africani înregistrează 28min:53sec, cu 8 secunde mai bine decît timpul lui Kipchoge. Ireal, se apasă și mai mult pe pedala de accelerație. La km 15 – grupul 43min:29sec, conservîndu-se avansul de opt secunde. Prima jumătate a cursei, la km21, se trece în 1h:01min:05sec, secunde bune sub timpul lui Kipchoge.
Dar să vedem cine e în grupul acesta de cinci alergători care aleargă cu timp de nou record mondial. Sunt în primul rînd,cîțiva etiopieni, flămînzi de performanță: Birhanu Legese, Sisay Lemma, Leul Gebrselassie, plus kenyanyul Jonathan Korir. Lîngă ei, cu o prezență aparent discretă, Kenenisa Bekele.
Pare să fie ziua lupilor tineri. Puțin după km 30, Bekele pierde contactul cu plutonul fruntaș. ”A trebuit să încetinesc, am simțit o durere puternică în coapsă”, avea să declare acesta după cursă. Legese și Lemma se distanțează vizibil.
Dar ceva se întîmplă apoi. Ceva ce pare de necrezut. Nu se știe cum, nu se știe de unde, corpul ars de efort al lui Bekele parcă prinde aripi. Pînă la km 35 nu doar că recuperează distanța, dar se și distanțează. De acum înainte nu va mai ceda un pas. Trece borna de km40 în 1h:55min:30sec, cu două secunde mai bine decît split-ul de record al lui Kipchoge.
Două secunde, două clipiri de ochi. Ultimii 2km și 195 de metri sunt o cursă purtată la distanță, între un Bekele care aleargă fastuos și un „invizibil” Kipchoge care anul trecut, la Berlin, accelera tocmai pe această porțiune. Va ”cîștiga” de data aceasta Kipchoge (să reamintim că la sprintul final el a avut split-uri de 2min:54sec-2min:48sec). Lui Bekele – deși celebru și el pentru viteza sa pe ultima turnantă – îi vor lipsi două secunde pentru a egala recordul mondial. Două secunde, două clipiri de ochi.
Să mai spunem, că dincolo de durerea resimțită dar depășită pe la km 30, Bekele a avut parte și de o vreme mai potrivnică la Berlin, fiind mai răcoare decît anul trecut (ceea ce nu e neapărat mai rău), însă cu dese rafale de vînt din față.
Dar să vedem ce va consemna istoria. Kenenisa Bekele – 2h:01min:41sec. Al doilea cel mai bun timp din istorie. La Berlin, primul loc și un premiu de 40mii de euro, plus alți 30mii pentru că a alergat sub 2h:03min.
Tot la Berlin, pe podium au mai urcat etiopienii Berhanu Legese (25 ani) – 2h:02min:48sec (record personal îmbunătățit cu mai bine 1min) și Sisay Lemma (29 ani) – 2h:03min:36sec.
La fete, tot Etiopia a dominat, prima fiind Ashete Bekere – 2h:20min:14sec, la capătul unei curse destul de echilibrate, pe locul 2 venind Mare Dibaba (Etiopia) – 2h:20min:21sec și pe trei Sally Chepyego (Kenya) – 2h:21min:06sec. Rezultatele detaliate se găsesc aici.
Să ne întoarcem încă puțin la eroul zilei, la Kenenisa Bekele. Din multe puncte de vedere, cursa de la Berlin reprezintă o chintesență a carierei sale. Aici a confirmat încă o dată că este un mare, un imens alergător, capabil de performanțe unice. Și, mai ales, că are o capacitate de revenire de neegalat.
Acum, înainte de Berlin, a reușit să depășească o perioadă marcată de eșecuri și accidentări (ultima, chiar cu trei luni înainte de cursa din capitala Germaniei). Altfel, el e cunoscut pentru faptul că la o ediție de mondiale de cros și-a pierdut în noroi unul dintre pantofii de alergare, s-a oprit, l-a căutat, s-a încălțat, a recuperat și în cele din urmă a cîștigat.
Bekele rămîne oricum cel mai titrat alergător de cros, unde are nu mai puțin de 11 medalii de aur, dintre care cinci la mondiale.
Dar el este și un foarte mare alergător de fond. La JO din 2004 a cîștigat aur la 10.000m și argint la 5.000m. Patru ani mai tîrziu, ia aur în ambele probe. Cîștigă titlul mondial la 10.000m de patru ori consecutiv (între 2003-2009), ba în 2009 cîștigă aurul și în proba de 5.000m, fiind primul alergător din lume care realizează acest lucru.
Din 2010 încoace, alternează perioade de accidentări, cu rezultate notabile. Oricum, rămîn pe moment de neegalat recordurile sale mondiale pe 5.000m (12min:37.35sec, realizat în 2004) și 10.000m (26min:17.53sec, realizat în 2005).
În 2014 debutează și în proba de maraton, cîștigînd la Paris și terminînd la patrulea la Boston. În 2015 abandonează la Dubai și apoi are o accidentare care îl ține 11 luni pe bară. În 2016 termină al treilea la Londra (după doar șase săptămîni de antrenament specific) , iar în toamnă, la Berlin, cîștigă de data aceasta. În 2017 încearcă să facă record mondial la Dubai, dar e nevoit să abandoneze pe la jumătatea cursei, afectat de un incident/împiedicare la start. În 2018 termină al șaselea la Londra, pentru ca acum să triumfe la Berlin.
”Mulți spuneau despre mine că sunt terminat. Am vrut să le arăt că încă pot alerga bine. Știu că nu m-am antrenat perfect, dar important e că am alergat mai bine decît anul trecut. Și poate că o să alerg maratonul la JO de anul viitor, încă nu m-am decis”, avea să declare Kenenisa Bekele la sfîrșitul cursei sale de la Berlin.
1 comment