luni, octombrie 21 2024

“Mă simt jenată să vă împărtășesc asta, dar sunt începătoare și am nevoie de sfatul vostru. Ieri am alergat pe bandă 3 km, iar în acest timp am avut șapte orgasme. Este foarte deranjant, pentru că nu mă pot concentra asupra antrenamentului. Se mai confruntă cineva cu problema asta? Există vreo soluție?”

Acesta este un mesaj găsit pe un forum de alergare adresat femeilor.

de Mădălina Amza

Inițial am crezut că e o glumă, la fel ca 80% dintre cei care l-au citit, dovadă fiind comentariile, care de mai de care mai sarcastice. Au existat însă și câteva relatări ale unor experiențe similare, ceea ce mi-a stimulat curiozitatea și de aceea am decis să fac investigații suplimentare. Spre surprinderea mea, nu este vorba de un caz izolat, ci de o temă care atrage din ce în ce mai mult atenția cercetătorilor.

Prima mențiune cu privire la acest fenomen a fost făcută în anul 1953 de către Alfred Kinsey, unul dintre pionierii cercetării în domeniul sexualității umane.  În lucrarea intitulată “Comportamentul sexual al femeii”, Kinsey relatează că 5% dintre femeile intervievate de el au declarat că au avut unul sau mai multe orgasme în timpul exercițiilor fizice. Concluzia cercetătorului a fost că “orgasmul indus de efortul fizic rămâne o necunoscută, ceva despre care nu putem spune nimic valid din punct de vedere științific”.

Mai recent, în 2009, Debby Herbenick, cercetător în cadrul Universității Indiana, a colectat, prin intermediul unui chestionar administrat online, date provenind de la 370 de femei care au experimentat plăcere de natură sexuală sau chiar orgasme  în timpul activităților sportive. Majoritatea respondentelor, cu vârste cuprinse între 18 și 63 de ani (vârsta medie fiind de 30 de ani), erau căsătorite sau implicate într-o relație de lungă durată, iar 70% dintre acestea erau heterosexuale. 40% dintre femeile intervievate au recunoscut că au avut astfel de trăiri de mai mult de 11 ori în cursul vieții lor, fără ca acestea să fie asociate unei fantezii sexuale sau prezenței unei persoane considerate atrăgătoare.

În ceea ce privește tipul de activitate sportivă, 45% dintre respondente au declarat că prima experiență de acest tip a fost legată de efectuarea exercițiilor pentru mușchii abdominali. Frecvența ridicată asociată cu acest tip de exerciții este motivul pentru care fenomenul a fost denumit “coregasm” (în limba engleză,  “core” desemnează musculatura zonei mediane a trunchiului). Termenul este contestat în prezent, deoarece nu a fost demonstrat că mușchii abdominali joacă un rol în declanșarea orgasmului, fapt confirmat și de cercetarea menționată mai sus.

Din restul respondentelor,  19% au declarat trăirea unui orgasm în timpul utilizării bicicletei, 9,3% în timpul exercițiilor la bară, 7% în timpul exercițiilor cu greutăți, 7% în timpul alergării. Alte sporturi menționate au fost yoga, înotul, pedalarea pe bicicleta eliptică, gimnastica aerobică.

În prezent nu se cunosc foarte multe cu privire la cauzele acestui fenomen, însă cercetătorii cred că este vorba de o combinație între endorfinele eliberate în timpul efortului și mișcările ritmice și repetate caracteristice anumitor exerciții, care stimulează mușchii pubococcigieni. Asta nu explică însă de ce numai o parte dintre femei au parte de astfel de senzații, de aceea întrebarea rămâne una deschisă.

Probabil în acest moment majoritatea cititoarelor (85% ca să fiu mai exactă, acesta fiind procentul femeilor care nu avut niciodată experiențe atât de plăcute în timpul exercițiilor fizice) se gândesc că viața nu e dreaptă, atâta timp cât unele ne alegem doar cu febră musculară, bătături și unghii înnegrite, în vreme ce altele cu “marele O”.

Contrar așteptărilor, cele mai multe dintre femeile care trăiesc orgasme în timpul activităților sportive nu privesc cu ochi buni acest lucru, principalul motiv fiind că este dificil de controlat în public. Unele dintre ele au declarat că nu se pot abține să emită diverse sunete, altele au raportat experiențe care de care mai hilare.  O respondentă a relatat că a căzut de pe un aparat de fitness în timpul climaxului, iar alta își amintește cum a lovit pe cineva din greșeală cu o minge medicinală, din cauză că nu și-a mai putut controla mișcările.

În ciuda tuturor acestor “neplăceri”, coregasmul este o experiență din ce în ce mai căutată. Internetul este plin de programe de exerciții care promit senzații tari, existând chiar și o pagină dedicată pe Facebook, precum și numeroase forumuri de discuții pe această temă. Pentru publicul masculin al rubricii am însă o veste proastă: se pare că orgasmul declanșat de efort fizic este un privilegiu exclusiv feminin.

Foto: runningisfunny.com

Comments

comments

Previous

S-a dat startul la Maraton Apuseni 2012!

Next

Un week-end de zile mari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also