vineri, iulie 19 2024

O abordare inspirată din milenarul Tai Chi, pentru o alergare fără accidentări. O carte de Danny Dreyer

chi0de Florin Popa

Vrei să fii un alergător care nu suferă accidentări? Desigur, se rezolvă imediat. În primul rând, nu mai alergi. Te retragi pe canapea, în mână cu o telecomandă cu baterii noi și mâncare în jurul tău, preferabil la o lungime de braț. Garantat, nu vei mai avea nicio accidentare legată de alergare.

Dar, stai un pic, asta înseamnă că… nu mai alergi. Adică începi să arăti nesănătos. Adică devii nesuferit. Și din cauza asta te părăsește soțul/soția. După care te apucă depresia. Și începi să bei. Și îți pierzi slujba. Și casa. Și ajungi să dormi sub pod. Doar pentru că vrei să nu te mai accidentezi când faci cel mai natural sport posibil. E cam stupid, așa că mai bine găsești altă soluție pentru eliminarea durerilor. Cum ar fi, de exemplu, să iei în considerare stilul și argumentele din „ChiRunning”.

bodyDanny Dreyer prezintă un stil de alergare inspirat din milenara și adânca înțelepciune a Tai Chi-ului chinezesc și promite că zilele tale de aplicat creme antiinflamatoare se vor termina în curând.

Această tehnică nu se bazează pe mantre și incantații care pun alergătorul să leviteze și să transforme folosirea pantofilor într-o o formalitate inutilă, ci pe apelarea principiilor de bază ale funcționării corpului uman.

Postură, ritm, centru de greutate, încordare, relaxare – toate acestea precum și restul aspectelor implicate în procesul alergării sunt luate, disecate, explicate și rearanjate pentru a obține ceea ce ne dorim cu toții: să alergăm până la 100 de ani, dacă se poate chiar și spre propria înmormântare.

Danny nu este un teoretician, ci un ultramaratonist cu acte în regulă, alergând primul lui maraton în 2002 (la 49 de ani) și câștigând la categoria sa de vârstă în 3 ore și 4 minute, pe un pacurs cu o diferență de nivel pozitivă de 300 de metri. Plus, zeci de ultra-uri la care s-a suit pe podium cu o frecvență enervantă. Deci știe ce vorbește, merită crezut.

Mai mult de atât, argumentele lui sunt de o logică limpede ca izvorul de munte și testate deja de miile de elevi care i-au urmat seminariile, unii dintre ei lăsând chiar și mărturii scrise legate de PR-urile obținute sau de sutele de zile trecute de la ultima înțepătură în tendoane.

Din fericire, nu trebuie să traversezi oceanul pentru a participa la un curs cu Danny, pentru că ChiRunning este un manual complet, ilustrat, care îți dă toate informațiile de care ai nevoie. Citind și aplicând, te vei putea lăuda și tu că ești un alergător de fier, poate chiar și un alergător rapid.

Și nici măcar nu trebuie să înveți chineza.

Florin Popa este antrenor de fitness și alergător recreațional

Cartea „Chi Running” este disponibilă în România doar în limba engleză, prin www.books-express.ro și costă 58,31 lei. Până la 31 mai 2014, cititorii alerg.ro beneficiază de 20% discount atât la achiziționarea cărților dorite cât și la restul de produse oferite de Books Express (agende, filme, jucării, cadouri). Pe www.books-express.ro alegeți produsele dorite și urmați pașii normali pentru o comandă. Pentru aplicarea reducerii introduceți codul ALERGEXIST pe pagina Coș Cumpărături, în câmpul Cod reducere.  

Comments

comments

Previous

Alerg și demonii ies din mine

Next

Știri pe scurt

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also