luni, noiembrie 25 2024

cartoonUn studiu recent, citat de revista canadiană Running Magazine, arată că antrenamentul de intervale (serii de alergări intense pe distanțe medii și scurte) este mai benefic pentru recuperare și menținerea masei musculare decât antrenamentul în ritm constant. Această descoperire ar putea fi importantă pentru alergătorii din categoria masters, care întâmpină dificultăți în a-și menține performanțele și pentru care recuperarea după efort este mai îndelungată pe măsură ce avansează în vârstă.

Cercetătorii de la Universitatea North Carolina au evaluat 15 alergători trecuți de prima tinerețe, care au efectuat două antrenamente: o alergare ușoară de 45 de minute și un antrenament cu aceeași durată care alterna intervale de 90 de secunde de viteză cu intervale de 90 de secunde de recuperare. Nivelul de testosteron al subiecților a fost măsurat imediat înainte și după fiecare alergare, precum și la 12 ore după antrenamente.

Nivelul de testosteron a fost mai ridicat după efort, comparativ cu starea de repaus, fiind de asemenea mai mare după antrenamentul de intervale, decât după cel în ritm constant. Totodată, s-a constatat metabolizarea testosteronului la 12 ore după antrenamentul de intervale, dar nu și după alergarea ușoară.

Concluziile studiului ar putea reprezenta o veste bună pentru sportivii mai în vârstă, deoarece metabolizarea mai eficientă a testosteronului este importantă pentru recuperarea și menținerea masei musculare, doi factori cruciali pentru alergătorii din categoria masters.

Această știre va apărea și în revista Alerg #10, disponibilă la sfârșitul lunii. Puteți afla aici mai multe amănunte despre modalitatea de a vă abona la revista Alerg.

Comments

comments

Previous

Un antrenament competitiv

Next

Gerar 2013. Câteva impresii

2 comments

  1. Habar nu am ce sa fac. Parca ma simt trecut de prima tinerete. Master suna bine, parca este ceva intre titlu universitar, maistru si maestru, oricum, parca e o combinatie de ghiocei cu experienta. Ghiocei in tample.
    Mai in varsta? Sau am devenit deja in varsta?
    Eu ma gandisem initial ca articolul ii este destinat lui Ed Whitlock; faptul ca are performante mai bune decat ale mele, desi ar putea usor sa imi fie tata, ma trimite direct la alergat.
    Bine, diseara ies la intervale.

  2. Salut Adrian
    sper ca antrenamentul de intervale de aseara sa fi fost intens si facut cu vintul in fata. Altfel, nu prea se pune…

    In ce priveste dilema categorisirii si a intrebarilor aferente: cand se termina prima tinerete? cand incepe a doua, a treia samd? Inca tanar inseamna de fapt a fi master junior? etc, etc cred ca poate fi rezolvata simplu. Totul se reduce la a spune: un alergator bun este doar un alergator bun, indiferent ca este mai de demult sau de mai putin timp tanar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also