Profesionistul. Un interviu cu Valeriu Tomescu (III)
Ultima parte a interviului cu Valeriu Tomescu, antrenorul singurei noastre campioane olimpice la maraton.
Am vorbit mult cu Valeriu Tomescu. Nu doar pentru că am avut timp suficient la dispoziție ci mai ales pentru că este o persoană extrem de deschisă. Sinceră, simplă în exprimare, dar mai ales empatică. Nu are nimic din morga celor care se consideră atoateștiutori (chiar dacă rezultatele îl recomandă) și îi place să ofere. Se pune la dispoziția celor doritori, fără rest.
Din cele aproape trei ore de discuție (un interviu realizat de Florin Popa și Marian Chiriac) vă oferim acum partea a treia a acestui dialog.
Partea întâi este disponibilă aici iar partea a doua aici.
Alerg.ro: Cât de mult contează în succesul unui alergător bagajul genetic? Sau mai importante sunt munca, perseverența?
Atleții care ajung să facă mare performanță trebuie să mulțumească mamelor lor pentru au primit genetic suficiente avantaje. Aici aș accentua și asupra unui lucru: importanța alăptării, a laptelui matern.
Dar, desigur, important este și munca. Dar munca făcută cu cap. Aș da un exemplu din activitatea mea curentă. Acum, la Clubul Pescariu, antrenez mai mulți sportivi amatori. Unul dintre ei a alergat un maraton în noiembrie anul trecut, la Atena, și a venit la mine pentru a-și îmbunătăți performanțele. Am început prin a-i spune: ai nevoie de refacere, de odihnă totală timp de trei săptămâni. Omul s-a enervate, mi-a spus că el vrea să înceapă pregătirea imediat. Dar m-a ascultat, în cele din urmă. Am început pregătirea pe 1 decembrie și după doar patru luni și-a depășit foarte mult timpii cei mai buni. La semimaraton, spre exemplu a câștigat 8 minute….
Alerg: Cum pregătiți un program de antrenament? Este unul modern, conține noutăți?
În realitate nu e nimic nou. Cele mai bune și sigure mijloace sunt cele clasice. Întotdeauna. Eu prefer, spre exemplu, să lucrez cu minge medicinală și cu exerciții cu greutatea corpului. Atunci când vine un client la mine și vrea să îi fac un plan de antrenament, îmi trebuie timp. Bunul simț nu mă lasă să îi ofer repede un formular, un program. Stau, îl fac, îl regândesc, discut cu el și mai aflu informații despre istoricul său medical.
În ce privește principiile de bază pentru construirea unui plan de antrenament, pentru probele de anduranță lucrurile sunt destul de simple. Cea mai importantă etapă este prima etapa: construirea bazei aerobe. Dacă noi știm să construim capacitatea aerobă corect vom putea intra apoi în zona mixtă și în cea anaerobă fără să ne expunem accidentărilor. Dar aici revin la ce am mai spus: importante sunt și analizele medicale. Profit de ocazie să spun că la Pescariu vom avea un minilaborator unic în România, care va permite efectuarea multor analize, măsurători cardio-respiratorii, toate utile.
Alerg.ro: Să vorbim puțin și despre nutriție. Sunt două grupuri mari de atleți de anduranță, unii care mizează pe obținerea energiei din carbohidrați și cei care susțin grăsimile. Dvs ce recomandați?
Trebuie să fie un echilibru, nu poate să fie prea mult nici așa, nici așa. Ne întoarcem la metabolismul efortului fizic și avem nevoie de amandouă. Echilibru, ăsta e cuvântul cheie. Unii se simt bine astăzi cu o dietă bogată în carbohidrați. Dar peste 6 luni sau un an s-ar putea să aibă problem și vor redescoperi importanța grăsimilor. Mai este însă un grup pe care nu l-ati enumerat: veganii. După părerea mea, aceștia se supun multor pericole. Este însă o discuție mai lungă aici…
Alerg.ro: Sfaturi pentru ce să facem imediat după antrenament?
Dacă vorbim despre un efort usor sau mediu trebuie să avem un aport de minerale (shake-uri). După un efort de mare intensitate, primul lucru pe care-l recomand este aportul de proteină cu carbohidrati. Ai o fereastră de 10 -20 minute dupa efort în care organismul poate asimila foarte repede ce îi dai. Înainte de efort nu recomand stretching, asta nu pentru că vreau eu să fiu diferit, am însă motivele mele. Oricum, toate aceste recomandări generale trebuie aplicate în funcție de individ. Vreau ca sportivul de care mă ocup eu să primească cele mai bune sfaturi, acestea să fie justificate, demonstrate, pentru ca el să poată da ce are mai bun. Totul este legat de persoana cu care lucrez.
Alerg.ro: E nevoie de cross-training în programul unui alergător?
Cu certitudine. Și eu folosesc așa ceva. Eu recomand clientilor să meargă la bazin să înoate. A doua zi după un concurs nu faci alergare, sau faci ceva ușor, sau poți face înot de plăcere. Înotul e cel mai bun mijloc de refacere. Dacă știu, ca antrenor, să stăpânesc refacerea sportivului sau a clientului, omul are o stare de bine. Dacă ți-e bine și ai și satisfacția că te autodepășești este un mare avantaj în sport.
Alerg.ro: Considerați că alergarea ajută la slăbit?
Categoric. Dacă este făcută în zona potrivită de efort alergarea va ajuta la slăbit. Desigur, trebuie combinată cu un regim alimentar correct dar și cu alte mijloace de antrenament, respectiv înot sau bicicletă. Obligatoriu este să începi cu analizele medicale. De aici, în funcție de datele concrete, trebuie pornit programul de antrenament. Oricum, trebuie alergat puțin la început, începi cu 4 km, ajungi la 6km, apoi la 8km. Dar cum? Cu pauze. Adică alergi 3 km, apoi mergi puțin ca să scazi pulsul. Dacă reușești să dai jos câte 900 grame pe săptămână, hai poate 1 kg, este suficient. Nu trebuie să slăbești direct 5 kg, căci poți avea alte probleme apoi. Tot antrenamentul trebuie însă categoric făcut în funcție de individ.
Alerg.ro: Care este opinia antrenorului Valeriu Tomescu despre atletismul românesc de performanță?
În România atletismul pentru probele de anduranță este nul. Nu are suport științific. Avem copii ca să îi selecționăm, dar nu avem resurse să îi antrenăm. Nu avem resursa umană calificată să își asume pregătirea corectă. În plus, intervin și alți factori: salariul mic, familia, unora nu le convine să stea mult prin cantonamente. Alt factor care din păcate distruge mult un potențial sportiv este o loialitate greșit înțeleasă dintre sportiv și antrenor. Sunt mulți juniori care au potențial, însă antrenorul de la club are limitele lui și în loc să îl lase să mearga la altul care îl poate duce mai departe… România are resursă umană peste ceea ce credem noi că au francezii, americanii, italienii, britanicii, dar păcatul nostru ca nație este că noi vrem repede totul. Și asta ne ține pe loc, nu avansăm, nu progresăm.
Aici, la clubul unde activez acum, am libertatea de a-mi crea o grupă de elită, de sportivi de performanță, care vor fi subvenționați de Pescariu Sports&Spa.
Alerg.ro: Ce a însemnat pentru dvs ca antrenor experiența chineză, acolo unde ați antrenat la cel mai înalt nivel?
A fost o experiență foarte buna. M-a ajutat foarte mult. Probabil, trebuia să trec pe acolo în viața asta ca să învăț niște lecții. Nu regret nicio secundă nici că am acceptat provocarea și nici că m-am întors înainte de termen. Oricum, în China am învățat să îmi exersez răbdarea. Astăzi nu mă mai grăbesc.
Aș încheia prin a spune că în meseria de antrenor nu există secrete. Nu mai există. Poți să iei un manual și să înveți singur. Eu nu am inventat nimic. În schimb, faptul că am o inteligență emoțională dezvoltată mă ajută foarte mult în ce fac. Desigur, am și citit, am avut acces și în laboratoare, am lucrat cu oameni de calitate, pare că mi-a fost ușor.
Oricum, eu nu simt că prestez o muncă, căci trăiesc ceea ce fac și iubesc oamenii cu care lucrez. Mulți fac compromisuri în zone care nu li se potrivesc și sunt triști toată viața. Dar nici nu încearcă sa schimbe ceva în viața lor. Eu nu simt că fac așa ceva.
… Multumim Alerg ! … o reala lectie primita de la un real al miscarii om … si bineinteles , un BRAVO d-lui Tomescu !