duminică, februarie 25 2024
Doi irlandezi, tată și fiu, au stabilit un nou record mondial Guiness pe distanța de maraton, alergînd într-un timp cumulat de sub 5h

Acum 27 de ani, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, irlandezul Tommy Hughes termina cursa de maraton pe locul 72 cu un timp de 2h:32min:55sec. Acum, mai exact duminică 27 octombrie, ajuns între timp la vîrsta de 59 de ani, Tommy a terminat cursa de la Frankfurt într-un timp chiar mai bun, respectiv 2h:27min:52sec.

Nu e chiar neobișnuit pentru acest aproape sexagenar irlandez să alerge maratoane pe la 2h:30min. Timpul de mai sus reprezintă oricum cea mai bună performanță mondială la categoria sa de vîrstă.

Neobișnuit, dar cu atît mai frumos, e faptul că la Frankfurt a alergat și fiul său, Eoin Hughes, 34 de ani, care a terminat cursa cu timp de 2h:31min:30sec. Timpul cumulat ai celor doi Hughes ar fi de 4h:59min:22sec ceea ce reprezintă un nou record mondial Guiness la ”proba de maraton combinată tată-fiu”. Recordul lor e cu aproape 3min mai bun decît precedentul, înregistrat în 2015 de Graham și Ben Green.

În septembrie, cei doi Hughes au încercat să doboare, la Belfast, și recordul mondial cumulat pe distanța de semimaraton, dar au depășit cu doar 20 de secunde timpul propus de 2h:20min:33sec. Atunci, mai tînărul Eoin a alergat în 1h:08min:30sec.

Planurile lor nu se opresc aici. ”La anul vor fi în Canada Campionatele Mondiale masters. Eu voi face 35 de ani și voi participa alături de tatăl meu care va intra la categoria 60 de ani. Sînt sigur că tata va doborî toate recordurile la categoria sa de vîrstă”, a spus Eoin Hughes, citat de Running Magazine.

Și pentru că se pare nu se poate altfel pentru a realiza recorduri mondiale, cei doi Hughes au alergat la Frankfurt în… Nike Vaporfly NEXT%. (despre controversa privind avantajul tehnologic oferit de Nike puteți citi aici)

NOTĂ. Știrea aceasta despre pasiunea de alergare împărtășită atît de tată, cît și de fiu, m-a făcut să mă gîndesc dacă există astfel de situații și la noi. Evident, cel mai cunoscut astfel de cuplu, este format din Cristian Chiurlea, 80 ani, și Șerban Chiurlea, 47 ani, care de mult timp participă împreună la diferite maratoane, dar numai montane. Ultima astfel de cursă alergată de ei a fost chiar anul acesta, la Maratonul Piatra Craiului. Mai știți și alte exemple de alergători români, tată și fiu?

Comments

comments

Previous

Recomandare. Semimaratonul Pe Argeș în Jos

Next

Domnul Mila, care nu cunoaște mila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also