sâmbătă, iulie 13 2024

Sâmbătă 23 iunie a avut loc ediția a doua a maratonului montan Mureș-Olt. Ca locație, acest maraton a favorizat la capitolul accesabilitate pe alergătorii din Ardeal și Moldova, unde oricum se simțea lipsa unor competiții de acest gen.

Startul, sosirea și premierea au avut loc la Complexul Sportiv Național Izvorul Mureșului, care a oferit concurenților și variante de cazare în vile, contra cost, sau în corturile personale. Complexul este situat în stațiunea cu același nume, la 40km nord de Miercurea Ciuc și aproximativ 320km de București.

de Adrian Ber

Alergarea nu s-a produs fără evenimente. Startul a fost amânat de la 9,30 la 10 pentru că traseul a necesitat re-marcare, din cauza “bunăvoinței” localnicilor care au rupt benzile sau chiar au întors pietrele marcate cu vopsea fosforescentă. Într-un final marcajul a fost foarte bun și doar câțiva concurenți au întâmpinat mici probleme la capitolul orientare.

A doua problemă care ar merita menționată a fost sârguința câinilor în a-și apăra turmele și indiferența ciobanilor. Dar oricum asta e o problemă inerentă pentru orice alergător montan. Dar ce trebuie cu adevărat remarcat este strădania și bunăvoința organizatorilor în a rezolva orice problemă. Și asta e cel mai important.

Traseul a fost un pic mai dificil, 2300m+ diferență de nivel și peste 43km lungime, iar punctul maxim a fost vf. Hășmașul Mare 1793m. Ca porțiune mai dificilă ar merita menționată urcarea de la Piatra Singuratică – 3km și 600m diferență de nivel, ce te ducea cu gândul la ultima ascensiune de la Diana din MPC. Traseul de cros a fost înglobat în cel de maraton și a inclus o urcare până la vf. Muntele Negru.

Nici vremea nu a fost cea mai favorabilă, concurenții având parte de ploaie, pe alocuri torențială, soare și iar ploaie. De altfel vremea a fost și cea care a determinat anularea concursului de orientare turistică, programat inițial pentru a doua zi.

Premierea a avut loc pe terasa complexului, unde concurenții s-au delectat și cu un gulaș din partea casei.

Rezultatele finale sunt disponibile aici.

În final multe mulțumiri voluntarilor care au înfruntat ploaia ore în șir și la cât mai multe ediții organizatorilor!

Câteva cifre
–    La proba de cros (13,7 km, 650m D+) au participat 48 de alergători, dintre care 14 femei
–    La proba de maraton (42,6km, 2300 D+) au luat startul 37 de sportivi, dintre care 3 femei.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt

Next

Telegrafic de la Cozia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also