miercuri, decembrie 6 2023

Intr-o tacere aproape totala, astazi a trecut Ziua Pamintului. Din 1970 incoace, pe 22 aprilie, se marcheaza ziua de lupta impotriva poluarii si a problemelor climaterice. Idei interesante privind protejarea mediului sau pentru constientizarea omenirii asupra acestui subiect se pot gasi si in domenii aparent  neobisnuite, precum alergatul.

Reducerea efectelor poluarii nu e doar o moda, ci a devenit o necesitate. Conform unui articol aparut in Boston Globe, tot mai multe competitii de maraton incearca sa devina cit mai ecologice cu putinta. Astfel, la maratonul de la Austin (Texas) se ofera participantilor tricouri facute din materiale organice iar  energia electrica necesara organizarii evenimentului e produsa de generatoare solare. La Toronto, sacii de plastic oferiti odata cu  kit-ul de participare sunt acum biodegradabili. Ba chiar, cei care au terminat triatlonul de la Portland au primit medalii de participare facute din parti reciclabile de bicicleta.

Chiar si o competitie venerabila precum Maratonul de la Boston, ajunsa la a 113-a editie, s-a adaptat realitatilor. Anul acesta traditionalele motociclete ce insotesc alergatorii din fruntea cursei au fost inlocuite cu scutere electrice, autobuzele ce au transportat atletii la linia de start au folosit diesel iar  apa a fost oferita in sticle fabricate din plastic cu o concentratie redusa.

Preluind ideea si ducind-o – aparent – la extrem, site-ul www.runnersworld.com vine cu o idee nastrusnica. De ce maratonistii nu ar alerga goi? Nu ar mai  fi astfel nevoie ca echipamentul de alergare sa fie ulterior spalat, economisindu-se energie electrica, apa, detergent. Exista totusi si maratoane pentru nudisti, chiar daca acestea nu sunt animate de ideea protejarii mediului.

Ideea nuditatii a fost preluata nonsalant si cu inteligenta intr-o reclama la… incaltari de alergare.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=m474JNTLKnQ]

Comments

comments

Previous

Paste'n pas de alergare

Next

Doua feluri de campioni

3 comments

  1. Da, e pacat ca opinia publica din tara si institutiile nu celebreaza aceasta zi cum se cuvine. Sa mai amintesc ca la prima editie in SUA, in 1970, au iesit peste 1 milion de oameni in strada si au participat la diverse activitati ecologice si proteste?

    Totusi, timid exista ceva manifestari si la noi, dupa cum puteti vedea pe blogul meu. Am auzit ca la expozitia foto de ieri de la Cluj a participat si primarul Apostu si o parte importanta a presei clujene.

    Hehe, cand vii la Cluj, da un semn si iti arat, in calitate de „jurnalist-alergator” padurile din preajma Clujului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also