luni, noiembrie 25 2024

Se pare că 2011 este un an ieșit din comun, plin de evenimente de avengură. Din multe puncte de vedere, ca importanță, poate fi comparat cu 1989, anul care a dus la răsturnarea regimurilor comuniste în estul Europei. Cu siguranță, cîteva evenimente din 2011 vor rămîne în cărțile de istorie. E vorba aici, întîi de toate, de mișcările revoluționare care au zguduit din temelii lumea arabă.

Apoi, o așteptată renaștere a energiei nucleare a fost “îngropată“ odată cu catastrofa de la Fukushima. Anii lungi de prosperitate și conformism din vestul Europei și SUA par să se fi terminat, iar amploarea protestelor “indignaților“ are amplitudinea mișcărilor din 1968. Nu în ultimul rînd, zona euro traversează o criză profundă despre care nu se știe încă cum se va termina.

Dar în alergare, care au fost cele mai importante evenimente ale anului? Topul de mai jos, al evenimentelor externe nu poate ignora:

– Noul record mondial la maraton masculin.
– Moartea tragică a celui mai promițător alergător de maraton, Sammy Wanjiru.
– La Boston s-a alergat cel mai repede o cursă de maraton. Recordul nu a putut fi însă omologat.
– Scandalul legat de recordul mondial la maraton feminin.

În ceea ce privește cele mai importante evenimente interne din alergare, o să prefer o cronologie personală și, desigur, incompletă.

În ianuarie, a debutat semi-maratonul Gerar, o competiție care a reunit la start peste 350 de alergători. O lună mai tîrziu era organizată prima ediție a Seratei Alergătorului, un proiect culturalo-sportiv care a debutat în forță dar a cam pierdut din suflu către sfîrșitul anului.

Dacă pe 10 aprilie avea loc prima ediție a Maratonului Internațional Cluj , luna mai avea să fie mult mai plină în evenimente. Pe 7 mai avea loc a doua ediție a EcoMarathon, urmată două săptămîni mai tîrziu de Hercules Marathon. Între aceste competiții avea să se desfășoare o premieră, una din multele ale acestui an: Lucian Clinciu avea să parcurgă în alergare Carpații Meridionali (circa 450 de km în nouă zile).

În iunie, alte două premiere. Indiscutabil, cea mai importantă este traversarea în alergare a României de către trei „nebuni”, Șerban Chiurlea, Corin Zinz și Gabriel Solomon, care au parcurs 800 de km în două săptămîni (pentru o relatare amplă, vezi revista Alerg#4. Pe 25 iunie avea loc prima ediție a Maratonului Apuseni – hoinari prin trecut.

Iulie consemna competiții consacrate, precum Bucegi 7500, dar și unele care nu s-au ridicat la înălțimea așteptătorilor (vezi maratonul Mureș-Olt). Probleme și mai mari aveau să fie la prima ediție a Maratonului Retezat (4 august), ceea ce arată că în acest moment există o efervescență a organizării de competiții în România, dar acest lucru nu se face mereu la standardele normale. Tot la început de august a fost prima ediție a maratonului “Pe aici nu se trece” (Mărăști-Mărășești), competiție istorico-sportivă marca Ilie Roșu-Ro Club Maraton completată pe 1 decembrie de Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc.

Revenind, pe 14 august, clujeanul Zsolt Kovacs stabilea un nou record de alergare pe creasta Făgărașului. Tot în aceeași zi se încheia o nouă premieră: Șerban Chiurlea devenea primul român care alerga 48 de ore fără întrerupere, timp în care a parcurs 256 km.

În septembrie, merită consemnate a doua ediție a Ciucaș Trail Running dar mai ales campionatele mondiale de atletism de la Daegu, unde după mult timp un maratonist român, Marius Ionescu, obținea un timp competitiv, calificîndu-se la Jocurile Olimpice de la Londra.

Octombrie, ca de obicei, a fost o perioadă plină. Pe 1 octombrie, avea loc „venerabilul” și competitivul maraton Piatra Craiului , urmat opt zile mai tîrziu de Maratonul Internațional București. De MIB se leagă, la nivel personal, și bucuria că toți cei șase alergători din echipa Raiffeisen Runners au terminat cu bine primul lor maraton (vezi mai jos).

În rest, anul 2011 a însemnat rezultate foarte bune pentru cel mai valoros alergător montan român, Ionuț Zincă. Mai multe detalii aici.

Și dacă doriți să revedeți, mai jos aveți filmul proiectului Raiffeisen Runners – Primul Maraton, un proiect care a presupus nu doar antrenarea și motivarea alergătorilor, ci și documentarea vizuală a experienței lor.

În rest, să ne vedem sănătoși. Și La mulți ani

Comments

comments

Previous

ALERG #3, #4, #5 disponibile online

Next

Cursa dels Nassos, anul nou și 12 boabe de strugure

4 comments

  1. Nu uit, nu iert:-)) Numai ca retrospectiva – dupa cum am spus – e personala si subiectiva. Oricum, mi s-a parut relevant sa mentionez in primul rind evenimente gen maratoane si premierele. Desigur, asta nu scade cu nimic din meritele „Aripilor Deschise” ca si a altor initiative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also